Ruim een ton voor drie innovatieve Groningse bedrijven

Normal download  8

De provincie Groningen ondersteunt drie mkb-bedrijven uit de stad Groningen bij hun innovatieve en duurzame investeringen. Met een ingenieuze aandrijving van de motor kan rondvaartbedrijf Kool de CO2-uitstoot fors verminderen. De investeringen door Ophtec en Fotofabriek in nieuwe machines zorgen ervoor dat de bedrijven hun concurrentiepositie behouden én verbeteren. In totaal komen er zeven arbeidsplaatsen bij en geven we ruim een ton subsidie.

Innovatieve motor voor rondvaartbedrijf Kool

Het bekende rondvaartbedrijf Kool uit de stad Groningen gaat een nieuwe, open rondvaartboot bouwen die 25 procent minder CO2 uitstoot. Het hybride aangedreven schip kan traploos schakelen tussen een elektrische motor en een verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor voldoet aan de nieuwste uitstootnormen voor CO2. De combinatie met de elektromotor draagt bij aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. Manager Gerard de Wagt: "Met onze nieuwe boot kunnen we probleemloos onder alle bruggen door. Hierdoor kunnen we ook 's avonds varen met een dinercruise of borreltocht." Het bedrijf verwacht meer omzet en twee nieuwe banen te realiseren. De provincie verleent een subsidie van ruim € 33.000 voor de ontwikkeling van de innovatieve motor.

Nieuwe fotoboekenmachine voor Fotofabriek

Fotofabriek uit Groningen is al 7 jaar achtereen uitgeroepen tot 'de beste fotoboekenaanbieder van Nederland'. Naast fotoboeken is het bedrijf bekend van allerlei ander hoogwaardig drukwerk, zoals kalenders, kaarten en wanddecoraties. Het Groningse bedrijf investeert in een MitaBlock machine voor het maken van vlakliggende fotoboeken. Met de machine kunnen exclusieve fotoboeken worden gemaakt met een 'vlakliggende' binding. Met deze specifieke binding is het mogelijk panoramafoto’s over twee pagina’s te laten doorlopen. Vernieuwend is dat de machine geen gelamineerde vellen nodig heeft en veel minder lijm verbruikt. Wereldwijd zijn er zes van deze machines geplaatst, waarvan de enige in Europa straks in Groningen staat. Hiermee wil het bedrijf haar onderscheidende positie als creatief productiecentrum behouden én verbeteren. Directeur Stephan de Vries: "Om de beleving compleet te maken, plaatsen we camera’s in de machine om het proces te filmen. De klant ontvangt tijdens de productie een persoonlijke ‘making off’ video' van zijn of haar fotoboek.”

Op termijn zorgt de nieuwe machine voor meer opdrachten en drie extra arbeidsplaatsen. Voor deze investering verleent de provincie een subsidie van bijna € 36.000.

Nieuwe lenzenmachine voor Ophtec

Het Groninger bedrijf Ophtec is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van implantlenzen en instrumenten voor de oogheelkunde. Het innovatieve bedrijf wil meer maatwerklenzen gaan produceren en investeert in een laser-markeermachine. Deze machine geeft de verschillende lenzen een minuscuul merkteken, zodat deze na het polijstproces herleidbaar zijn naar een bepaalde order. Production engineer Erwin Kerstholt: "De grootste fout die we kunnen maken is een verkeerde lens in een verpakking doen. Onze lenzen worden operatief ingebracht. Om een fout te herstellen moet een patiënt opnieuw geopereerd worden. Dat willen we uiteraard voorkomen."

Ophtec kan de gemerkte lenzen nu samen in een pot polijsten en zo de polijstcapaciteit optimaal benutten. Hierdoor daalt het gebruik van chemicaliën zoals polijstmiddel en glasparels met ongeveer negentig procent. Ophtec wil met deze investering haar concurrentiepositie verstevigen en verwacht een toename van twee banen. De provincie verleent een subsidie van € 32.500.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidies komen uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.

Dit artikel verscheen eerst op Stadjer.nu
Meer nieuws van OndernemersBode.nl
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief