Waddinxveen – Een groot deel van de Nederlandse werknemers heeft vriendschappen op de werkvloer. Maar liefst 64 procent zegt vriendschappelijke relaties te hebben met collega’s en persoonlijke dingen met hen te bespreken. Twaalf procent rekent bepaalde collega’s zelfs tot de hechte vriendenkring en heeft een duurzame relatie opgebouwd in het privéleven. Dit blijkt uit het onderzoek '4 keer tijd voor goed HR-beleid: Collegialiteit’ onder 1.019 werknemers, uitgevoerd door Protime, specialist in workforce managementoplossingen.
Puur zakelijk
Niet iedereen ontwikkelt vriendschappen op de werkvloer. Zeventien procent van de respondenten zegt de band met collega’s het liefst puur zakelijk te houden. De gesprekken gaan vrijwel alleen over werkgerelateerde zaken. Een klein deel van werkend Nederland is nog afstandelijker. Zes procent spreekt zelden met collega’s.
Het nieuwe samenwerken
De onderlinge band tussen collega’s heeft effect op hoe werknemers met elkaar omgaan. Maar of je nu samenwerkt met vrienden of niet, er spelen altijd frustraties op de werkvloer. De respondenten is gevraagd welke frustraties zij hebben als het gaat om samenwerken. Gebrek aan inzicht in andermans werk (38%), veel tijd kwijt zijn aan communicatie (38%) en het terugzoeken van informatie (38%) zijn het meest genoemd. Deze frustraties zijn gemakkelijk weg te nemen door werk inzichtelijk te maken en te delen met het hele team. Zo kan je werk herverdelen indien nodig en verzamel je meteen alle informatie op één plek.
Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Collega’s heb je vaak niet voor het uitkiezen. Desalniettemin breng je veel meer tijd met ze door dan met vrienden en familie. Een warme relatie met collega’s is dan zeer prettig. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vriendschappelijke relaties op de werkvloer de prestaties van medewerkers aanzienlijk verbeteren. Zo zou het goed zijn voor de creativiteit, effectiviteit en de betrokkenheid. Bovendien zorgt kameraadschap ervoor dat mensen bereid zijn om dingen te doen voor een ander, zonder tegenprestatie. HR kan een rol spelen om vriendschappen op de werkvloer te stimuleren én te zorgen voor inclusie.”
Het onderzoek '4 keer tijd voor goed HR-beleid: Collegialiteit’ is te downloaden op de website van Protime.
Over Protime
Protime werd opgericht in 1995 en is marktleider op het gebied van tijdregistratie en personeelsplanning. Protime is een onafhankelijk onderdeel van de SD Worx groep. Dit betekent dat u kunt profiteren van een complete service, van tijdregistratie tot en met payroll management, bij een leverancier. Dankzij een voortdurende focus op innovatie, levert het bedrijf vandaag oplossingen voor Workforce Management in een brede waaier van klanten en sectoren. Zo telt Protime ruim 5.000 tijdregistratie installaties in Europa. Protime is al 6 jaar op rij een Great Place to Work en is het een Best Managed Company. Het bedrijf telt ruim 260 'Protimers' waarvan het merendeel gespecialiseerd in HR. Protime heeft vestigingen in Waddinxveen, Aartselaar (B), Namur (B), Frankfurt (DE), Capellen (LU), Parijs (FR) en Manchester (GB).